Klassisk tårta

Tårtor med luftiga tårtbottnar, t.ex. klassisk prinsesstårta eller jordgubbstårta. Tårtbottnarna (även kallat anslag) varvas med olika fyllningar. Hela tårtan täcks med vispad grädde och garneras.

Tårtbotten

Ingredienser:

  • 4 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl potatismjöl (à 80 g)
  • 1 dl vetemjöl (à 60 g)
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk bakpulver
  • Ströbröd, kokos eller mjöl för brödning/mjölning av formen

Gör så här:

  1. Börja med att sätta ugnen på 175°C och klä en springform, 18 cm med bakplåtspapper – höga kanter. Smörj formen med smör och mjöla/bröa den. Ställ åt sidan.
  2. Vispa ägg och strösocker vitt och riktigt fluffigt, med elvisp i ca. 8 minuter.
  3. Tillsätt sedan de torra ingredienserna och vänd försiktigt runt till en klumpfri smet. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca. 35-40 minuter.
  4. Tag ut låt svalna en aning. Vänd botten upp och ned på ett avsvalningsgaller klätt med bakplåtspapper och låt svalna helt innan du skär den i tre delar.

Fyllningar till tårta

Förslag på fyllningar:

  • Vaniljkräm (ev. blandad med en del av bären/frukten/sylten)
  • Sylt: jordgubbssylt eller annan bärsylt som Drottningsylt, hallonsylt eller blåbärssylt.
  • Vispad grädde
  • Mosad banan

Jordgubbstårta

Ingredienser:

  • Tårtbotten (enligt ovan)
  • Vaniljkräm (se annan sida)
    • Vill man förenkla tårtan så går det bra att använda motsvarande mängd marsankräm (ca 5 dl).
  • 1 1/2 l jordgubbar
  • 4 dl vispgrädde
  • Ev. garnering, t.ex. citronmeliss, mynta eller ätliga blommor eller blomblad som ringblommor

Gör så här:

  1. Förbered vaniljkräm och tårtbottnar. Dela tårtbottenkakan i tre bottnar.
  2. Skölj och snoppa jordgubbarna. Mosa en tredjedel (de fulaste). Blanda de mosade jordgubbarna med 1/3 av vaniljkrämen.
  3. Vispa grädden.
  4. Lägg en tårtbotten på ett fat. Bred ut 2/3 av vaniljkrämen. Lägg på nästa tårtbotten. Bred ut jordgubb/vaniljkrämen.
  5. Lägg på den sista tårtbotten. Bred grädde runt kanterna och på toppen av tårtan. Spritsa gärna på en del av grädden, t.ex. ovanpå tårtan längs ytterkanten.
  6. Toppa tårtan med jordgubbar.
  7. Låt gärna tårtan stå och dra till sig i kylen minst ett par timmar, gärna över natten. Då får bottnarna suga åt sig fyllningarna.
  8. Garnera.