Tårtor med luftiga tårtbottnar, t.ex. klassisk prinsesstårta eller jordgubbstårta. Tårtbottnarna (även kallat anslag) varvas med olika fyllningar. Hela tårtan täcks med vispad grädde och garneras.
Tårtbotten
Ingredienser:
- 4 ägg
- 2 dl strösocker
- 1 dl potatismjöl (à 80 g)
- 1 dl vetemjöl (à 60 g)
- 2 tsk vaniljsocker
- 2 tsk bakpulver
- Ströbröd, kokos eller mjöl för brödning/mjölning av formen
Gör så här:
- Börja med att sätta ugnen på 175°C och klä en springform, 18 cm med bakplåtspapper – höga kanter. Smörj formen med smör och mjöla/bröa den. Ställ åt sidan.
- Vispa ägg och strösocker vitt och riktigt fluffigt, med elvisp i ca. 8 minuter.
- Tillsätt sedan de torra ingredienserna och vänd försiktigt runt till en klumpfri smet. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca. 35-40 minuter.
- Tag ut låt svalna en aning. Vänd botten upp och ned på ett avsvalningsgaller klätt med bakplåtspapper och låt svalna helt innan du skär den i tre delar.
Fyllningar till tårta
Förslag på fyllningar:
- Vaniljkräm (ev. blandad med en del av bären/frukten/sylten)
- Sylt: jordgubbssylt eller annan bärsylt som Drottningsylt, hallonsylt eller blåbärssylt.
- Vispad grädde
- Mosad banan
Jordgubbstårta
Ingredienser:
- Tårtbotten (enligt ovan)
- Vaniljkräm (se annan sida)
- Vill man förenkla tårtan så går det bra att använda motsvarande mängd marsankräm (ca 5 dl).
- 1 1/2 l jordgubbar
- 4 dl vispgrädde
- Ev. garnering, t.ex. citronmeliss, mynta eller ätliga blommor eller blomblad som ringblommor
Gör så här:
- Förbered vaniljkräm och tårtbottnar. Dela tårtbottenkakan i tre bottnar.
- Skölj och snoppa jordgubbarna. Mosa en tredjedel (de fulaste). Blanda de mosade jordgubbarna med 1/3 av vaniljkrämen.
- Vispa grädden.
- Lägg en tårtbotten på ett fat. Bred ut 2/3 av vaniljkrämen. Lägg på nästa tårtbotten. Bred ut jordgubb/vaniljkrämen.
- Lägg på den sista tårtbotten. Bred grädde runt kanterna och på toppen av tårtan. Spritsa gärna på en del av grädden, t.ex. ovanpå tårtan längs ytterkanten.
- Toppa tårtan med jordgubbar.
- Låt gärna tårtan stå och dra till sig i kylen minst ett par timmar, gärna över natten. Då får bottnarna suga åt sig fyllningarna.
- Garnera.