Svensk kålsoppa innehåller inte nödvändigtvis något kött eller någon annan proteinkälla. För att göra den matigare kan man lägga ned frikadeller (se recept här) eller små bitar av (gärna brynt) korv.
Kålsoppa (grundrecept)
Ingredienser (4 portioner):
- Ca 500 g vitkål, skuren i ca 3×3 cm stora bitar
- 2 morötter
- 2 potatisar, fast sort
- 1 gul lök
- 1 msk smör
- 2 tsk sirap
- 10 kryddpepparkorn
- 1 lagerblad
- 15 dl buljong (vatten och buljongtärning eller fond, förslagsvis kycklingbuljong eller grönsaksbuljong)
- Salt och peppar
Gör så här:
- Ansa och skär kålen i ca 3 cm stora bitar. Skala och tärna morötter, potatis och lök.
- Bryn kål och lök i smöret i en gryta så att det får färg. Ringla över sirapen och bryn med den i någon minut. Tillsätt morot och potatistärningar, kryddor och buljong.
- Koka sakta ca 30 minuter tills kålen har blivit lagom mjuk. Tillsätt ev. frikadeller eller korv som får koka med i 10 minuter mot slutet. Smaka av med salt och peppar.
- Servera soppan med bröd. Garnera gärna soppan med hackad persilja.