Kålpudding är klassisk husmanskost. Gott och mättande. Servera med lingon, gräddsås och potatis.
Ingredienser (4 portioner):
- Kål:
- 1 kålhuvud à 1 3/4 kg (till receptet behövs ca 750 g förberedd vitkål)
- Ev. 1 st gul lök, hackad
- 2 msk smör
- Salt och peppar
- 2 msk sirap
- Färs:
- 600 g blandfärs
- 2 dl vatten (eller hellre ersätt 50-75 % av vattnet med vispgrädde)
- ½-2 tsk salt (den mindre mängden om du använder soja och fond)
- 1 krm svartpeppar
- 1/2 krm kryddpeppar (mald/mortlad)
- Ev. 1 msk soja (eller worcestershiresås)
- Ev. 2 msk kalvfond
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175°C.
- Skär bort den hårda mittstocken på vitkålen och strimla resten fint. Skala och hacka ev. lök.
- Smält matfett i en stor stekpanna eller stekgryta. Lägg i kålen (och ev. lök) och bryn lätt. Rör om så att kålen inte bränns.
- Ringla över sirap. Smaka av med salt och peppar. Ställ åt sidan medan du blandar färsen.
- Blanda blandfärs med grädde, fond, soja, vatten, salt, peppar och kryddpeppar i en bunke, till en lös smet.
- Lägg hälften av kålen i en ugnssäker form. Bred över färsen och täck med resten av kålen. Man kan också varva med flera lager, men man ska alltid avsluta med kål överst.
- Grädda i mitten av ugnen ca 40-45 minuter, 175°C.