För denna gryta krävs en stor kastrull som rymmer minst 8-9 liter. Den är mycket billig att laga och det går snabbt att laga den till många.
Ingredienser (16 portioner):
- 2 stora gula lökar, grovhackade
- 200 g tomatpuré
- 2 vitlöksklyftor, pressade
- 1 liter kalvbuljong (hönsbuljong går också bra)
- 2 liter vatten
- 420 g hela skalade tomater (alternativt krossade eller passerade)
- 1350 g vitkål, skuren i ca 3×3 cm stora bitar
- 450 g linser, sköljda och avhällda (eller nötfärs – men då blir rätten också dyrare)
- Salt
- Svartpeppar
- Paprikapulver
- Ev. chilisås, chilipulver eller liknande efter behag
Gör så här:
- Fräs löken i fett.
- Tillsätt tomatpurén och bryn några minuter till.
- Tillsätt vitlöken och bryn några minuter till.
- Tillsätt 1 liter buljong, 1 liter vatten och tomat. Krydda lätt med salt, svartpeppar och paprikapulver. Rör om.
- Koka upp och tillsätt sedan vitkålen. Rör om och låt koka ner minst 10 minuter (vitkålen minskar i storlek).
- Tillsätt sedan 1 liter vatten samt 450 g linser (eller nötfärs). Rör om.
- Koka upp och låt allt koka under lock ca 15 min.
- Rör om allt igen och kontrollera linsernas konsistens (behöver inte vara helt klara).
- Tillsätt knappt 1 liter färdigkokt ris och koka allt ytterligare 10 min.
- Tillsätt extra vatten vid behov om grytan blir för tjock.
- Medan grytan fortfarande sjuder, smaka av med salt, peppar och paprikapulver. Om en hetare gryta önskas, tillsätt chilisås, chilipulver eller liknande.
- Servera.