Kafta/kofta/köfte är en familj av köttfärsrätter som finns i framförallt Turkiet och Mellanöstern men också i angränsande regioner. I den enklaste formen består de av bollar, järpar eller ”korvar” av köttfärs – vanligtvis nötkött, kyckling, fläsk, lamm eller fårkött, eller en blandning – blandat med kryddor och ibland andra ingredienser. De tidigaste kända recepten finns i tidiga arabiska kokböcker där lammfärs användes. De kan grillas, stekas, ångas, pocheras, bakas eller marineras, och kan serveras med en rik kryddig sås eller i en soppa eller gryta.
Nedan ett recept som kommer från det levantinska köket.
Ingredienser (4 portioner):
- 500 g lammfärs
- 2 gula lökar
- 4 klyftor vitlök
- 2 dl persilja
- 1 krm kryddpeppar, mald
- 0,5 krm kanel, mald
- 2 msk rapsolja, till stekning
- Salt
- Peppar
Gör så här:
- Skala och finhacka gul lök och vitlök. Finhacka persiljan. Blanda alla ingredienser i en bunke.
- Det är viktigt att lökbitarna är små för att stora bitar i biffarna stör upplevelsen.
- Forma avlånga rullar av färsen. Stek dem i olja i en stekpanna tills de är genomstekta.