Stark sås som passar till texmex, latinamerikansk mat, kebab, tacos, asiatisk mat mm.
Ingredienser (ca 4 dl):
- 10 pepparfrukter (t.ex. röd spansk chilipeppar, jalapeño)
- 0,8 dl råsocker
- 1 msk neutral matolja
- 2 klyftor vitlök
- 0,8 dl vinäger
- 2 dl vatten
- 1 tsk salt
Gör så här:
- Skär bort fästena på chilifrukterna.
- Dela chilifrukterna på längden och lägg dem med olja i en ugnsform. Kärnorna kan vara med (då blir hettan starkare).
- Använd gärna plasthandskar (kan improviseras med små plastpåsar) för att inte vidröra chilifrukterna då rester från chilin kan irritera ögonen kraftigt om man sen råkar peta där.
- Rosta chilifrukterna i mitten av ugnen vid 225°C på grillfunktion i ca 10 minuter tills de börjat få lite färg men ej blivit brända. Passa noga.
- Skala och hacka vitlöken grovt. Lägg vitlöken med chilifrukterna.
Rosta ca 5 minuter till. Passa noga så att inget bränns. - Smält sockret i en tjockbottnad kastrull tills ljusbrunt.
- Häll på vinäger och vatten (det fräser till häftigt).
- Låt koka. Rör om då och då tills sockret löst sig.
- Mixa nu allt till en slät chilisås. Detta görs enklast genom att chilin, vitlöken och sockervattnet läggs ned i kastrullen och allt mixas med en stavmixer med mixerdel i metall (dvs. tål värme; om den är i plast måste allt kylas ned först).
- Smaka av. Är såsen för stark kan den spädas med tomatpuré, hackade tomater eller passerade tomater. Den kan behöva mixas igen.
- Koka upp chilisåsen och häll den sedan i rena burkar medan den ännu är varm. Sätt på lock och ställ dem upp och ner att kallna.
- Förvaras i kyl. Håller i minst 4 veckor.