Festlig middagsmat. Smaksättningen kan varieras oändligt efter tycke och smak. Serveras förslagsvis med kokt potatis och romsås.
Ingredienser (räkna med 200 g per portion):
- 1 laxsida
- Klassisk smaksättning:
- 1-2 citroner
- 1 rödlök, finhackad
- Färsk dill
- Salt och peppar
- Kryddig, enklare smaksättning:
- Vitlökspulver
- Spiskummin
- Salt och peppar
- (Ev. citron till servering)
- Ev. ca 100 g smör
Gör så här:
- Lägg bakplåtspapper i en långpanna. Sätt ugnen på 200C.
- Lägg laxsidan med skinnet nedåt. Salta väl och peppra hela biten.
- Smaksättning, förslagsvis:
- Klassisk smaksättning:
- Skiva citron och lägg på laxen tillsammans med rödlök och dill.
- Kryddig, enklare smaksättning:
- Krydda generöst med vitlökspulver och spiskummin på biten.
- Klassisk smaksättning:
- Hyvla smöret med en osthyvel och fördela över hela fisken.
- Baka mitt i ugnen 20-30 minuter tills den (nästan) når 56C vid den tjockaste delen. Ta ut den några grader innan så når den sluttemperaturen om den får ligga kvar på plåten i några minuter.
- För gärna över laxen till ett stort avlångt fat för servering. Garnera gärna med dillkvistar.