Gryta på fläsk, tomat och makaroner i en enda gryta

För extra smak och för att få mer kött i grytan kan man skiva lite kryddkorv som man bryner och sen lägger ned i grytan. Vid serveringen kan man garnera med riven ost. Godast blir det om man äter ätten direkt, eftersom pastan kan bli mjuk (som överkokt) om den står länge i grytan eller man använder maten till matlådor (men jag brukar ha den till matlådor ändå!).

Ingredienser (8-10 portioner):

  • 1-1,3 kg revbensspjäll (eller annat fläskkött, gärna billigt och gärna med ben)
  • 1200-1500 g krossade tomater (eller tomater i någon annan form)
  • 500 g makaroner (torr vikt)
  • Vitlökspulver resp. lökpulver
  • Valfria kryddor, t.ex. oregano och basilika, paprikapulver

Tillagning:

  1. Krydda med salt, peppar, vitlök och lök på båda sidorna av köttet. Dela köttet i bitar så att det får plats och kan stekas i grytan. Använd en stor gryta som du ställer på platta med medelhög värme.
  2. Stek köttet i matfett några minuter på varje sida.
  3. Häll ned tomaterna i grytan. Tillsätt också samma volym vatten som ryms i tomatburkarna som har använts. Krydda efter behag med valfria kryddor.
  4. Låt småkoka 60-90 minuter under lock.
  5. Köttet har kokat klart när man med lätthet kan ta bort köttet från benen med en gaffel/slev/etc.
  6. Ta upp det möra köttet ur grytan och låt det svalna lite.
  7. Dra bort allt kött från benen och brosken.
  8. Koka makaronerna i grytan med dess ”buljong” (dvs. du behöver inte tillsätta mer vätska).
  9. Lägg ner köttet i grytan igen när makaronerna har kokat halva sin koktid.
  10. Smaka av – sen är det klart!