För extra smak och för att få mer kött i grytan kan man skiva lite kryddkorv som man bryner och sen lägger ned i grytan. Vid serveringen kan man garnera med riven ost. Godast blir det om man äter ätten direkt, eftersom pastan kan bli mjuk (som överkokt) om den står länge i grytan eller man använder maten till matlådor (men jag brukar ha den till matlådor ändå!).
Ingredienser (8-10 portioner):
- 1-1,3 kg revbensspjäll (eller annat fläskkött, gärna billigt och gärna med ben)
- 1200-1500 g krossade tomater (eller tomater i någon annan form)
- 500 g makaroner (torr vikt)
- Vitlökspulver resp. lökpulver
- Valfria kryddor, t.ex. oregano och basilika, paprikapulver
Tillagning:
- Krydda med salt, peppar, vitlök och lök på båda sidorna av köttet. Dela köttet i bitar så att det får plats och kan stekas i grytan. Använd en stor gryta som du ställer på platta med medelhög värme.
- Stek köttet i matfett några minuter på varje sida.
- Häll ned tomaterna i grytan. Tillsätt också samma volym vatten som ryms i tomatburkarna som har använts. Krydda efter behag med valfria kryddor.
- Låt småkoka 60-90 minuter under lock.
- Köttet har kokat klart när man med lätthet kan ta bort köttet från benen med en gaffel/slev/etc.
- Ta upp det möra köttet ur grytan och låt det svalna lite.
- Dra bort allt kött från benen och brosken.
- Koka makaronerna i grytan med dess ”buljong” (dvs. du behöver inte tillsätta mer vätska).
- Lägg ner köttet i grytan igen när makaronerna har kokat halva sin koktid.
- Smaka av – sen är det klart!