Grundreceptet är skrivet med löst angivna mängder som ska förstås som en utgångspunkt och inte som anvisningar som ska följas exakt. Soppan kan varieras på oändligt många sätt efter vad man gillar eller vad man har hemma. Det går förstås bra att blanda olika löksorter, olika rotfrukter (men morot bör ingå för sin sötma) och olika kålsorter – det kan till och med vara en fördel så att smaken blir rikare. Även ingredienser som inte nämns här kan man prova att lägga i – tänk bara på hur länge det ska kokas så att det inte blir underkokt eller överkokt! Eftersom receptet är så löst skrivet är det också viktigt att den smakas av för att resultatet ska bli så gott som möjligt.
Ingredienser (4 portioner):
- Lök av valfri sort; t.ex. 1 purjolök eller 2 gula lökar (eller blanda)
- Vatten; 1,5 l
- Morot; 100 g
- Ev. andra rotfrukter; 600 g
- Ev. selleri; 200 g (eller halva mängden rotselleri då den är starkare i smaken)
- Tomat; 2 st
- Kål av valfri sort (blad från vitkål/rödkål/savojkål/grönkål, omvandlade blomställningar från blomkål/broccoli, stjälk från kålrabbi, eller sidoskott av brysselkål); t.ex. 1 knippe grönkål
- Vitlök; 4 klyftor
- Ev. buljong (löses i motsvarande mängd vätska)
- Ev. vitt vin; t.ex. 2 dl (ger en fransk känsla)
- Ev. vinäger; t.ex. 2 msk
- Ev. frysta grönsaker, t.ex. ärtor
- Salt och peppar
- Ev. färska örter, t.ex. timjan, persilja
Gör så här:
- Hacka eller strimla löken och bryn den i botten av kastrullen som soppan ska kokas i.
- Häll på vattnet i kastrullen.
- Tärna morötterna, ev. andra rotfrukter samt selleri medan vattnet kokar upp. Tillsätt dem i soppan så snart de hackats klart.
- Tillsätt ev. buljong i vattnet. Alternativ till buljong är vitt vin eller någon vit vinäger.
- Hacka tomaten och lägg i soppan.
- Låt koka ca 20 minuter. Lök, rotfrukter, selleri och tomat får gärna koka länge.
- Förbered kålen (strimla, bryt i buketter, hacka etc. beroende på sorten) under tiden och tillsätt mot slutet. Kål blir bäst om den inte kokar för länge.
- Späd ev. med mer vätska om soppan är för tjock. Tillsätt ev. vitt vin eller ev. vit balsamvinäger.
- Hacka vitlök och lägg i soppan.
- Frysta grönsaker kan tillsättas när soppan kokat klart. De behöver i regel bara tinas i soppan, t.ex. gröna ärtor. Ändra vid behov vid vilken tidpunkt de tillsätts.
- Smaka av med salt och peppar. Andra goda kryddor i grönsakssoppa är timjan,
- Till servering kan man hälla en skvätt olivolja i soppan, ev. också färska örter. Det är också gott med bröd till som man antingen doppar, eller lägger bitar av i soppan vid servering. Vitlöksbröd är gott till soppan, men egentligen går det bra med vilket bröd som helst – även gammalt och torrt!