Ingredienser (4 portioner):
- 400 g pasta
- Vitlöksfräst grönkål (se recept här)
- Man kan göra likadant med mangoldblad eller spenat också.
- 1 citron (kan ersättas med citronkoncentrat)
- 50-100 g parmesan, fint riven
- För en krämig variant:
- 3 dl kokvatten från pastan (alternativt mjöl/maizena)
- 2 dl crème fraîche eller grädde
- Valfritt: 30-60 g pinjenötter (rostas först i torr stekpanna och ställs åt sidan, serveras vid sidan av eller nedblandad i den färdiga pastan)
Gör så här:
- Koka pasta i saltat vatten. Spara kokvattnet (3 dl kokvatten till 400 g pasta; justera mängden om du kokar mer eller mindre pasta). Ställ pastan åt sidan, eller ha den helst nykokt i slutet.
- Det går också bra att använda pasta som blivit över från en tidigare måltid, men då har man ju inget pastavatten kvar så antingen gör man en variant utan crème fraiche, eller så får man reda med mjöl eller maizena.
- Stek grönkål i gul lök och vitlök (se recept här). Salta lite extra eftersom pastan kommer ta bort mycket sälta.
- Häll på crème fraiche och kokvatten från pastan.
- Smaka av. Rör i parmesan och ta av från värmen.
- Tillsätt ev. saft och/eller zest från citron. Alternativt kan citronen klyftas och serveras på tallrikarna.
- Rör i pastan, helst nykokt.