Ingredienser (ca 40 st):
- 100 g smör
- 3 dl grädde
- Använd gärna syrad grädde, eller tillsätt 1 tsk vitvinsvinäger i smeten.
- 3 dl strösocker
- 1½ dl ljus sirap
- Valfritt: frön från 1 vaniljstång
- ½ tsk salt
Gör så här:
- Lägg bakplåtspapper i en form, ca 15×20 cm.
- Smält smöret i en tjockbottnad kastrull, rör ner grädde, socker och sirap (samt ev. vinäger). Rör tills sockret har löst sig.
- OBS! Under tillagningen kommer sockermassan att fastna längs kanten av grytan. Ta bort den snabbt genom att tvätta/borsta bort den med en pensel doppad i vatten. Om den får sitta längs kanten under hela tillagningsprocessen kommer den att kristalliseras och detta kan sprida sig till kolamassan och ge den (eller delar av den) en oönskad ”grynig” konsistens.
- Låt koka på medelvärme. Kolan är färdig när den börjar släppa bottnen av grytan, är vackert brun, seg och elastisk. Temperaturen ska vara ca 120°. Man kan också kontrollera att smeten klarar kulprovet.
- Häll upp smeten i formen och strö över salt.
- Låt stelna, gärna i rumstemperatur under natten.
- Skär upp i bitar. Slå ev. in bitarna i lagom tillklippta bitar av smörpapper.