Ingredienser (4 portioner):
- 800 g mjölig potatis (färskpotatis är inte lämplig)
- 2 ägg
- 1 tsk salt
- 200 g vetemjöl (mängden som behövs beror på potatissorten man använder)
Gör så här:
- Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten. Häll av och låt svalna lite. Pressa genom potatispress i en bunke. Blanda med ägg och salt till ett mos.
- Arbeta in mjölet, lite i taget, till en smidig deg. Degen ska vara ganska lös men kunna formas med hjälp av mjölade händer.
- Dela potatisdegen i mindre portioner och rulla dessa till 2-3 cm tjocka längder på mjölad bänk. Dela i mindre bitar på något sätt och få olika former:
- Räfflade (kan fånga upp sås eller soppa): skär längderna i 3 cm stora bitar och strö över mjöl. Räffla dem på översidan genom att pressa lätt med baksidan av en gaffel.
- Kulor: rulla små kulor ca 2 cm i diameter.
- Kuddform: skär längderna med samma längd mellan snitten som bredden på de utrullade längderna.
- Kuddar med grop (kan fånga upp sås eller soppa): peta med ett mjölat finger i mitten på varje kudde gjord enligt ovan.
- Romboider: lägg flera längder parallellt och skär dem diagonalt med ca 1 cm bredd.
- Koka gnocchin, inte alltför många åt gången, i lätt sjudande saltat vatten. De är klara när de flyter upp till ytan, tar ca 5 minuter.
- Ta upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper.
- Servera med pastasås, tex. tomat- eller köttfärssås.