Fudge påminner mycket om kola men är mjukare och grynigare i konsistensen. Innehåller också mjölkchoklad, till skillnad från kola.
Ingredienser (ca 50 st):
- 1½ dl vispgrädde
- 1½ dl strösocker
- 1 dl vit sirap
- 1/2 tsk salt
- 50 g smör
- 100 g mjölkchoklad eller vit choklad
Gör så här:
- Blanda grädde, socker, sirap och salt i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och rör tills sockret har smultit.
- Koka utan lock på medelvärme tills smeten har en temperatur på 123°C (och klarar kulprovet). Dra kastrullen från värmen och låt svalna något.
- Hacka chokladen och skär smöret i tärningar. Rör ner choklad och smör i smeten och rör tills det smultit.
- Häll smeten i en form med bakplåtspapper, ca 20×30 cm. Låt svalna. Skär fudgen i bitar innan den stelnat helt. Förvara svalt.