Med glasyr kan avses frosting, icing, glaze, (socker)glasyr eller kristyr. Jag försöker att konsekvent särskilja begreppen och använder oftast benämningen glasyr endast om sockerglasyr.
Frosting, icing och glaze – glasyrer till tårtor och bakverk
Frosting är krämig och bredbar med en bas som är gjord med ett fett, såsom smör, färskost eller grädde. Den är ogenomskinlig och vanligtvis fluffig – perfekt för att belägga en tårta med flera lager, spritsa rosor eller bårder. Frosting kan också användas som fyllning mellan tårtlagren. (Begreppet används i amerikansk engelska men inte i brittisk)
Exempel på frosting: citrusfrosting, chokladfrosting, vaniljfrosting.
Icing (motsvarar glasyr) är tunnare, lenare och mer glänsande än frosting, men inte riktigt lika tunn som en glaze. Vanligtvis gjord med florsocker, vätska såsom vatten, mjölk eller juice, samt ofta äggvita. Vispas till en konsistens mellan glaze och frosting. Icing har mer glans och en lenare konsistens än frosting. Hälls på och stelnar; alternativt doppas bakverket i icingen.
Exempel på icing: sockerglasyr, royal icing, ganache.
Glaze är den mest glänsande och den tunnaste glasyren. Oftast genomskinlig. Den hälls över desserter, mjuka kakor, småkakor och bakverk, t.ex. på glaserade donuts. Görs i regel på en blandning av florsocker och vätska. Hälls på men stelnar inte.
Exempel på glaze: uppvärmd sylt (sila bara av det innan du applicerar).
Sockerglasyr och kristyr – glasyrer främst till småkakor
Glasyr (motsvarar icing) är mjukt och stelnar men blir inte hårt. Består av florsocker, vätska och ev. äggvita.
Kristyr stelnar och blir hårt. Består av florsocker, äggvita och citronsaft eller ättika.