Flygande Jakob (grundrecept och varianter)

Allt-i-samma-rätt med kyckling, banan och jordnötter. Den klassiska maträtten publicerades första gången i Allt om Mat 1976. Upphovsmannen hette Jacobsson och arbetade till vardags med flygspedition, därav namnet.

Ingredienser (4 portioner):

  • 1 kyckling, färdiggrillad
    • Alternativt 450 g kycklingfilé som bryns i stekpanna och kryddas med salt och peppar.
  • ½ tsk italiensk salladskrydda (se recept här)
  • 2 st bananer
  • 2 dl vispgrädde
    • Det skadar inte om man tillsätter 1 dl extra.
  • 1 dl chilisås (av ketchuptyp)
  • 140 g bacon
  • 0,5 dl jordnötter (rostade, salta)
    • Det skadar inte om man tillsätter dubbelt så mycket.

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°C. Bena ur kycklingarna och lägg köttet i en smord ugnssäker form. Strö över salladskryddan.
  2.  Skala bananerna. Skär dem först på tvären, sedan på längden så att det blir fyra bitar av varje. Lägg bananbitarna ovanpå kycklingen.
  3. Vispa grädden och blanda med chilisås. Bred gräddblandningen över kyckling och banan.
  4. Gratinera mitt i ugnen 15-20 min, beroende på bl a hur tjock gratängen är.
  5.  Skär bacon i småbitar och stek det knaprigt i en stekpanna. Låt rinna av på hushållspapper.
  6.  Strö bacon och jordnötter över den färdiggratinerade kycklingen.
  7. Servera med ris och sallad.

Varianter:

  • Flygande Jacob utan banan – för dem som inte tycker om banan; uteslut bara bananen.
  • Flygande Jakob med curry – krydda bara med lite curry på rätten.
  • Flygande Jakob med kassler eller annat mört kött – byt ut kycklingen mot valfritt mört kött.
Flygande Jakob med en bananfri halva för dem som inte tycker om banan.