Gryta som blir lika god med fläskytterfilé om grytan får koka längre så att köttet blir lagom mört.
Serveras med potatis, ris eller pasta.
Snabblagad fläskfilégryta
Ingredienser (4 portioner):
- Ca 700 g fläskfilé (alternativt fläskytterfilé)
- Smör (till stekning)
- 2 stora gula lökar
- 1 hönsbuljongtärning
- 3 dl grädde
- 2 dl mjölk
- 1 tsk vetemjöl (eller 1 tsk majsstärkelse)
- 3 krm peppar (kombinera gärna olika sorter)
- 2 msk soja
- Salt
Gör så här:
- Skala och grovhacka löken.
- Skär upp fläskfilén i bitar.
- Bryn köttet i omgångar och lägg dem åt sidan efter hand de bryns klart.
- Stek löken i stekpannan tills den blir mjuk och genomskinlig. Om du reder med vetemjöl, blanda ner den bland löken.
- Lägg tillbaka köttet i stekpannan. Häll på grädde och mjölk. Tillsätt även majsstärkelse, buljongtärning, peppar och soja. Blanda.
- Sjud allt i ca 20 minuter eller tills köttet är lagom mört.
- Smaka av med salt och peppar.
Lyxig fläskfilégryta
Mycket smakrik och mustig gryta som de flesta tycker om.
Ingredienser (4 portioner):
- Ca 700 g fläskfilé
- 1-2 gula lökar
- 1 purjolök
- 2-3 morötter
- 250 gram färska champinjoner (använd även spadet i grytan om du tar konserverade champinjoner)
- 3 vitlöksklyftor
- 3 msk vetemjöl
- 4 dl köttbuljong
- 1 msk tomatpuré
- Lite kinesisk soja
- Salt och peppar
- 3 dl grädde
- Smör (till stekning)
Gör så här:
- Putsa och skiva köttet. Bryn i smör i en het stekpanna.
- Hacka lök, vitlök, morötter, champinjoner. Om du använder konserverade champinjoner häller du dem direkt i grytan. Rör ned mjölet bland allt i stekpannan. Tillsätt mer smör om det blir mjölklumpar. Tillsätt också tomatpurén i slutet av stektiden, rör om och låt den steka med en stund.
- Lägg kött och grönsaker i en lite större gryta och rör ner grädde och smaksättningar. Smaka av med lite soja. Låt allt småputtra i ca 20 minuter eller tills köttet är lagom mjukt. Smaka av med salt och peppar och dra bort från plattan.
- Med slow cooker: 4 timmar på low (skivorna blir mjuka men faller ej sönder som pulled pork), koka i buljongen och rör ner mejeriprodukterna och smaka av efter koktiden.