Koka fläskbuljong med både fläskben och fläskkött på ben. Använd antingen färskt eller rimmat fläsk, men använd helst inte bara rimmat då sältan kan bli stark. Det går även att koka buljong på grisfötter. Svålarna ger visserligen god smak men ger också mycket skum då de innehåller mycket protein.
Buljongen kan användas till att koka ärtsoppa eller grönkålssoppa, drickas i kopp som snabblunch eller närande mellanmål, användas för att smaksätta olika grönsaksrätter som rotmos eller långkål, eller med rätt kryddor också utgöra buljongen i en nudelsoppa.
Ingredienser:
- 3 kg fläskkött med ben, t.ex.
- 1½ kg rimmad fläsklägg
- 1½ kg revbensspjäll
- 1 kg fläskben
- 1 morot
- 1 purjolök
- 2 lagerblad
- 5 vitpepparkorn
Gör så här:
- Koka upp vatten i en stor kastrull som rymmer allt kött och alla ben. Lägg i köttet och benen, och koka upp på nytt. Skumma eventuellt.
- Tillsätt morot, lök och kryddor. Koka upp igen, sänk värmen till låg och sjud på låg värme tills köttet känns mört, 1½-2 timmar. Köttet ska nästan falla av från benet.
- Ta upp köttet och sila buljongen. Plocka köttet från benen och ta vara på eventuell märg. Kasta fett, svål och ben.
- Rimmad fläsklägg kan serveras med rotmos eller potatismos, tärnas till ärtsoppa, eller serveras som en del i s.k. choucroute (se separat recept).
- Revbensspjäll serveras som en del i s.k. choucroute (se separat recept) eller skivas och servers i nudelsoppa.
- Märg kan användas som smaksättning i soppor och grytor eller helt enkelt ätas som den är.
- Sila ner buljongen i en ren kastrull och koka ihop tills 1 liter återstår. Kyl buljongen och förvara den i kylskåp tills den ska användas. När buljongen kyls ner kommer den att stelna till gelé. Du kommer också enkelt att kunna plocka bort det fett som lagt sig överst som en vit kaka.