Gryta med fisk och räkor samt saffran som ger smak och gul färg. Kan ätas som gryta med t.ex. ris, eller som soppa.
Ingredienser (4-6 portioner):
- 400 g torskfilé eller liknande vit fisk
- 300 g laxfilé
- 1/2 purjolök, finstrimlad
- 1 liten gul lök, hackad
- 2 vitlöksklyftor, pressade eller finhackade
- 1 1/2 tsk tomatpuré
- 1 tsk torkad timjan
- 1 tsk torkad basilika
- 2 1/2 dl torrt vitt vin
- 2 1/4 msk koncentrerad hummerfond eller skaldjursfond (alternativt fiskfumet eller 1 1/2 fiskbuljongtärning)
- 2 dl vispgrädde
- 1 dl crème fraiche
- 2 dl vatten
- 1 pkt saffran (à 0,5 g)
- 1 tsk salt
- 200 g skalade räkor
- Alternativt kräftstjärtar.
Gör så här:
- Tina fisken (om fryst används). Skölj, ansa och strimla purjon. Skala och hacka löken.
- Smält smöret i en stor gryta eller tjockbottnad kastrull. Fräs löken och purjolöken några minuter tills de blivit glansiga och genomskinliga.
- Pressa i vitlök. Rör ner tomatpuré, timjan och basilika. Blanda allt och låt fräsa en kort stund.
- Tillsätt vin och fond. Koka ett par minuter.
- Mät upp grädde och vatten. Rör ner grädde, crème fraiche, vatten och saffran i grytan. Sjud i 15 minuter. Smaka av med salt.
- Skär fisken i munsbitar (förslagsvis ca 2×3 cm), lägg i grytan och sjud i ytterligare 5 minuter.
- Tillsätt räkorna så att de lagom hettas upp (de är ju redan kokta).