Var inte rädd för att det ska bli för hett. Detta grundrecept har en tydlig men mild-måttlig hetta så det går bra att välja starkare chili eller korv om man vill ha en hetare feijoada.
Ingredienser (8 portioner):
- 1 kg kokta svarta bönor (eller 500 g torkade svarta bönor)
- Fläskkött, gärna rökt, till exempel:
- Förslag #1:
- Rimmat bogfläsk (ca 800 g)
- Rökt sidfläsk (ca 400 g)
- 200-300 g linguiça (chorizo eller stark ölkorv är bra substitut/komplement)
- Förslag #2:
- 1 st rimmat fläsklägg (med eller utan ben, ca 1,4 resp. 0,9 kg)
- 200-300 g linguiça (chorizo eller stark ölkorv är bra substitut/komplement)
- 280 g bacon
- Förslag #1:
- 2 gula lökar
- 1 st paprika
- 6 vitlöksklyftor
- 1 knippe persilja (eller motsvarande mängd hackad, fryst)
- 1 knippe koriander (eller motsvarande mängd hackad, fryst)
- 4 st lagerblad
- Chili och/eller peppar efter behag
- Salt (salta inget till en början, utan smaka av med salt efter koktiden)
- (Valfritt/avsmakning: 3-4 stora tomater, hackade; eller 1 paket krossade tomater á 400 g)
- (Ingredienser och smaksättning kan också varieras efter vad man har hemma)
Gör så här:
- Skölj bönorna och blötlägg dem sedan i rikligt med vatten över natten (minst 8 timmar).
- Häll av vattnet från bönorna och lägg dem i grytan. (Vattnet kan återanvändas, se nedan.)
- Om konserverade kokta bönor används så tillsätt i början bara spadet enligt receptet, men vänta med att tillsätta bönorna till sista timmen.
- Hacka lök, paprika och vitlök och fräs dem innan de läggs i grytan. Köttet kan också brynas före kokningen för något förbättrad smak men det gör ingen stor skillnad.
- Hacka ev. färska kryddor. Tillsätt kryddor, ev. fond samt salta lätt (eller vänta med all saltning till efter koktiden om du använder rimmat kött). Rör om i grytan för att blanda ingredienserna.
- Rimmat kött som fläsklägg och bogfläsk sköljs noga för att minska deras sälta. Stora köttbitar läggs i hela men putsas inte ännu. Korv och bacon skärs i 1-2 cm långa bitar. Det förberedda köttet och korven läggs i grytan. Ev. ben läggs också i grytan.
- Tillsätt 7 dl vatten. Förslagsvis används vattnet från blötläggningen av bönorna. Mät upp hela volymen och deglasera stekpannan med den efter stekningen (om det inte är mycket bränt i den) och häll sen ned vätskan i grytan.
- Tillaga i långkokare på hög värme i 6 timmar (eller minst 2 timmar i vanlig kastrull). Bönorna ska vara mjuka och spadet bör ha tjocknat något.
- Ta upp lagerbladen och de stora köttbitarna. Skär bort svålen och det mesta av fettet från köttbitarna samt avlägsna ev. ben som slängs. Skär köttet i lagom stora munsbitar. Lägg sen tillbaka köttet i grytan och rör om.
- Smaka av. Om det är för salt kan tomater tillsättas enligt ovan, då både sötman och syran balanserar sältan.
- Tillaga igen på hög värme i ytterligare 1 timme.
- Serveras med ris och tillbehör som farofa (smörstekt, grovkornigt kassavamjöl), stekta bananer, bitar av filéad apelsin, vitlöksfräst grönkål (couve refogada) och tomatsalsa med lök och vinäger (vinagrete).