Fattiga i Brasilien lever på bönor och ris, men i mer välbeställda hushåll är bönorna en av flera sidorätter. Pintobönor kallas i Brasilien för feijões cariocas. I Brasilien är det just pintobönor man använder, men röda kidneybönor är ett utmärkt substitut.
Ingredienser (4 portioner):
- Pintobönor eller röda kidneybönor (blötlägg och koka ½ kg torra bönor till receptet)
- 1 medelstor paprika, rensad och delad i stora bitar
- 1 stor gul lök, hackad
- 2 msk persilja eller koriander, hackad
- Ev. 150 g bacon, i små skivor
- Ev. 200 g calabresa (en brasiliansk kryddig korv), skivad
- 2 vitlöksklyftor, pressade
- 2 tsk salt (efter smak) eller avstå salt om du ska använda buljong
- 2 tsk annatto (pigmentrik orangeröd krydda) eller 1 tsk paprikapulver och 1 tsk gurkmeja
- Ev. 1 tsk rökt paprikapulver
- ½ tsk spiskummin
- Ev. chili, hackad
- 3 lagerblad
- Vatten/buljong
Gör så här:
- Mixa paprika, annatto, spiskummin, ev. rökt paprikapulver samt 1 dl vatten eller buljong med en mixer till en jämn röra.
- Stek ev. bacon och korv i en stor stekpanna eller kastrull som ska kunna rymma alla ingredienser. När de har brynts, tillsätt löken och stek några minuter tills den är gyllenbrun.
- Tillsätt vitlök, lagerblad samt ev. chili och blanda.
- Tillsätt bönorna och kryddröran och blanda väl. Koka upp och låt sjuda 25 minuter tills bönorna är mjuka. Rör om då och då. Tillsätt mer vätska vid behov.
- Tillsätt koriander/persilja. Blanda och smaka av.