Det här är en enkel ”tårtbotten” som görs på en plåt och sedan kan kompletteras med valfri fyllning och garnering ovanpå.
Grundrecept (enkel tårtbotten för plåttårta)
Ingredienser:
- 4 ägg
- 2 dl strösocker
- 2 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
Gör så här:
- Vispa ägg och socker pösigt i en bunke med elvisp ca 3 minuter.
- Blanda vetemjöl och bakpulver i en annan bunke.
- Sikta ner mjölblandningen i äggvispet. Blanda försiktigt till en jämn smet.
- Häll smeten i en bakpappersklädd form ca 25×35 cm.
- Grädda i mitten av ugnen på 175C 20-25 minuter. Kontrollera med provsticka att kakan är helt torr.
- Låt svalna innan du toppar med valfri fyllning och garnering som placeras ovanpå tårtbotten.
Jordgubbstopping
Ingredienser:
- ½ liter färska jordgubbar
- 2 msk koncentrerad flädersaft
- 5 dl vispgrädde
- 1 msk vaniljsocker
- Färsk mynta
- Florsocker
Gör så här:
- Ansa och kvarta jordgubbarna och blanda med flädersaften.
- Vispa grädden med vaniljsockret.
- Bred grädden på botten och toppa med jordgubbar, mynta och pudra över florsocker.