Chokladtryffel

Ingredienser:

  • Tryffelbas:
    • 300 g mjölkchoklad
    • 300 g mörk choklad 60 %
    • 200 g grädde
    • 40 g honung
    • 80 g smör
  • Smaksättning:
    • 80 g alkohol (efter eget val, t.ex. rom, whisky)
    • Övrig smaksättning (efter tycke), t.ex.
      • Finrivet apelsinskal från 1-2 apelsiner
    • Ev. choklad, att doppa i

Gör så här:

  1. Hacka båda chokladsorterna fint.
  2. Koka upp grädde och honung.
  3. Häll den kokande grädden över chokladen och mixa slätt.
  4. Lägg i smöret och mixa ytterligare.
  5. Smaksätt med alkohol eller något annat du tycker om.
  6. Låt ganachen stelna (går snabbare i kylen, ännu snabbare i frysen).
  7. Forma tryfflarna, t.ex. med hjälp av sked eller kulsked.
  8. Rulla ev. tryfflarna i t.ex. kakao eller florsocker, eller doppa eventuellt i choklad.