När du kokar kolan, utvärdera om den är klar med i första hand termometer, annars med det s.k. kulprovet. Typiskt är 124 °C rätt temperatur att koka upp till, då blir kolan lagom mjuk och seg.
Chokladkola
Ingredienser (ca 60 st):
- 100 g smör
- 4 msk kakao
- 2 dl vispgrädde
- 3 1/2 dl strösocker
- 1 dl ljus sirap
- 2 msk glukossirap (kallas även flytande glykos, glykossirap)
Gör så här:
- Smält smöret i en tjockbottnad, rymlig kastrull. Dra kastrullen av värmen och vispa ut kakaon i smöret utan att det bildas klumpar.
- Tillsätt grädde, socker, sirap och glukossirap.
- Koka och
- Täck en form ca 20 x 30 cm med bakplåtspapper (för ca 60 st). Häll smeten i formen och låt den stelna minst 4 timmar, gärna över natten i kylskåpet.
- Klipp eller skär ut kolor i önskad storlek. Man kan klippa till små rutor av smörpapper att slå in bitarna i.
- Förvara i kylen i en burk med tättslutande lock.
Saffranskola
Ingredienser (ca 60 st):
- 3 dl vispgrädde
- 3 dl strösocker
- 1 dl ljus sirap
- 0,5 g saffran
Gör så här:
- Koka grädde, socker, sirap och saffran till 124 °C.
- Täck en form ca 20 x 30 cm med bakplåtspapper (för ca 60 st).
- Häll smeten i formen och låt den stelna minst 4 timmar, gärna över natten i kylskåpet.
- Förvara i kylen i en burk med tättslutande lock.