Brunsås – en gräddsås till svensk husmanskost

Brunsås utan mjölredning

Ingredienser:

  • 3 dl kraftig köttbuljong
  • 2 dl grädde
  • Salt
  • Peppar
  • Ev. En skvätt soja (för färgen)

Gör så här:

  1. Häll grädden och buljongen i en kastrull.
  2. Koka upp, sänk värmen och sjud ganska kraftigt utan lock tills såsen börjar tjockna, ca 30 minuter.
  3. Krydda såsen med salt och peppar. Smaka av noga så att såsen inte blir för salt.
  4. Tycker man att såsen blir för tunn kan man fortsätta sjuda den, ev. med lite mer grädde tillsatt, eller reda med t.ex. majsstärkelse.

Brunsås med mjölredning

Ingredienser (5 dl):

  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl vatten
  • 1 1/2 msk oxfond
  • Steksky (om det finns till hands)
  • 2 dl grädde
    • En lättare variant görs med 1 dl grädde och 3 dl vatten, alternativt 4 dl mjölk och inget vatten och ingen grädde.
  • 1/2 msk kinesisk soja
  • Salt
  • Peppar
  • Gelé (vid behov)
  • Citron (vid behov)

Gör så här:

  1. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölet under omrörning.
  2. Värm tills redningen är ljusbrun.
  3. Tillsätt vatten, fond, grädde och soja. Tillsätt gärna också ev. steksky om de finns till hands.
  4. Koka upp under omrörning och låt sjuda ca 2 minuter.
  5. Smaka av med salt och peppar. Justera med gelé och citron om nödvändigt.