Brunsås utan mjölredning
Ingredienser:
- 3 dl kraftig köttbuljong
- 2 dl grädde
- Salt
- Peppar
- Ev. En skvätt soja (för färgen)
Gör så här:
- Häll grädden och buljongen i en kastrull.
- Koka upp, sänk värmen och sjud ganska kraftigt utan lock tills såsen börjar tjockna, ca 30 minuter.
- Krydda såsen med salt och peppar. Smaka av noga så att såsen inte blir för salt.
- Tycker man att såsen blir för tunn kan man fortsätta sjuda den, ev. med lite mer grädde tillsatt, eller reda med t.ex. majsstärkelse.
Brunsås med mjölredning
Ingredienser (5 dl):
- 2 msk smör
- 2 msk vetemjöl
- 2 dl vatten
- 1 1/2 msk oxfond
- Steksky (om det finns till hands)
- 2 dl grädde
- En lättare variant görs med 1 dl grädde och 3 dl vatten, alternativt 4 dl mjölk och inget vatten och ingen grädde.
- 1/2 msk kinesisk soja
- Salt
- Peppar
- Gelé (vid behov)
- Citron (vid behov)
Gör så här:
- Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölet under omrörning.
- Värm tills redningen är ljusbrun.
- Tillsätt vatten, fond, grädde och soja. Tillsätt gärna också ev. steksky om de finns till hands.
- Koka upp under omrörning och låt sjuda ca 2 minuter.
- Smaka av med salt och peppar. Justera med gelé och citron om nödvändigt.