I Brasilien äter man mycket ris och tillagar det på olika sätt. Det vanligaste är att man lagar det ungefär såhär.
Ingredienser (4 portioner):
- Ca 1 msk olivolja
- 1 gul lök, finhackad
- 4 vitlöksklyftor, finhackade
- 4 portioner ris
- Vatten i motsvarande mängd till riset (enligt förpackning/rissort)
- 1 tsk salt
Gör så här:
- Måtta upp riset i en bägare. Måtta upp vattnet i en kastrull eller vattenkokare och koka upp.
- Hetta upp oljan i en vid stekpanna/kastrull (t.ex. traktörpanna) på medelhög värme. Stek löken mjuk och genomskinlig och tillsätt vitlök som får steka med ca 30-60 sekunder.
- Tillsätt det torra riset till löken. Tillsätt även saltet. Blanda och stek 3-5 minuter.
- Tillsätt kokande vatten till riset och löken, blanda och täck med lock. Koka upp och låt sjuda ca 20 minuter (följ anvisningar på förpackningen eller det som gäller för rissorten du använder).