Brända mandlar

Klassiskt marknadsgodis. Det kan också vara gott att göra likadant med samma mängd (vikt) andra nötter. Vi har provat med cashewnötter och det blev jättegott. Prova gärna att använda rostade nötter för en mer komplex smak.

Ingredienser:

  • 3 dl (200 g) sötmandel (med skalet på)
  • 2 dl socker
  • 0,75 dl vatten
  • 0,5-1 tsk vaniljsocker eller 1,5-2 krm vaniljpulver

Gör så här:

  1. Sätt plattan på medelhög värme och lägg alla ingredienser i en kastrull eller stekpanna (det är lätt att diska efteråt).
  2. Rör om hela tiden tills vätskan avdunstat och det sockrar sig. (Vänta inte tills det sockrade smälter, då smakar det lätt bränt.)
  3. Häll mandlarna på en plåt, låt svalna lite samt stelna.
  4. Överför mandlarna till skål eller strut för servering, gärna med en trådslev eller liknande så att sockerklumpar utan mandel inte kommer med. Godast när de är varma!