Billigt men närande och mättande recept. Det rökta köttet ger smak till hela rätten. Välj valfritt rökt fläskkött eller rökt kalkon, säkert kan det även gå bra att använda annat rökt kött också! Det kan bli gott att ersätta en del av köttet med ölkorv. Används icke-rökt eller kött eller korv blir inte buljongen lika mustig. Välj valfria bönor (anpassat till mängden vatten) och blötlägg bönorna innan beroende på sorten, tycke och smak. Använd mindre vatten i grytan om bönorna blötlagts eftersom de då kommer att ta upp mindre av vattnet. Det går bra att använda andra baljväxter såsom ärter eller linser men då med små justeringar i bl.a. koktiden och blötläggningen. Principerna i receptet förblir för övrigt i stort sett de samma.
Ingredienser (8 portioner):
- Ca 400 g rökt fläskkött (benfri vikt) och/eller korv
- 1,8 liter vatten
- Om bönorna blötlagts: använd (1800 – [bönornas torrvikt i g] × 1,5) ml vatten
- 2 små gula/röda lökar, grovhackade
- Ca 500 g bönor (torrvikt)
- 1 msk lökpulver
- 1 msk vitlökspulver
- 2 lagerblad
- 1 krm svartpeppar
- Salt
- Valfria andra kryddor för smaksättning
- Ev. krossade tomater (dämpar sälta och hetta)
- Ev. riven ost, gärna lagrad
Gör så här:
- Skär det rökta köttet i 1×1 cm stora bitar.
- Stora bitar rökt kött som rökt fläsklägg används hela och kokas minst 1 timme innan bönorna tillsätts).
- Koka i vattnet under lock upp till 1 timme, tills köttet börjar bli mört.
- Tänk på att köttet blir klart desto snabbare ju mindre bitar det delats i.
- Tillsätt bönorna, 1 msk lökpulver, 1 msk vitlökspulver, 2 lagerblad, 1 krm svartpeppar. Blanda.
- Koka upp, sätt på locket och fortsätt koka tills bönor och kött är mjuka, ca 45 minuter ytterligare.
- Smaka av. Tillsätt valfria kryddor och ev. krossade tomater. Riven ost kan tillsättas mot slutet och smälter i soppan om man rör ner osten medan soppan är varm.
- Servera som soppa med en bit bröd, eller som en gryta med ris, pasta eller potatis.