Namnet bitok hänger ihop med verbet för att slå, att hugga. Illustrationerna i den ryska kokbok där receptet hittades visar att man formade en lång rulle av köttfärsen på arbetsbordet. Sedan höggs den i fingerlånga bitar.
Samma rätt kan varieras med olika såser och viss variation i köttbullesmeten.
Ingredienser (4 portioner):
- 500 g nötfärs (eller lammfärs)
- 1-2 skivor dagsgammalt bröd (helst vitt)
- Vill man ha mjukare och saftigare köttbullar blandar man i mer bröd.
- 1 dl mjölk
- 2-3 msk ströbröd
- 1 äggula
- ¾ gul lök, finhackad
- 2 vitlöksklyftor
- ½ tsk salt
- Vitpeppar, grovmalen
- 1 dl saltgurka, hackad
- Ev. ½ krm muskot, riven
- Fett till stekning
- Sås:
- 2 ½ dl vatten (eller köttbuljong)
- 2 dl crème frâiche
- Några stänk vitvinsvinäger
- 2 hackade saltgurkor + lite spad från burken
- 2-3 msk hackad dill
Gör så här:
- Kantskär brödet, skär det i mindre bitar och lägg det i blöt i mjölken med ströbrödet 10 minuter.
- Rör i äggulan och blanda väl med färsen (går fint i matberedare).
- Stek eventuellt löken och vitlöken lite innan den blandas i färsen. Blanda färsen med lök och vitlök.
- Krydda med salt och peppar. Rör till sist i lite finhackad saltgurka och forma till ca 12 st tillplattade bullar.
- Bryn köttbullarna i matfett i en traktörpanna. Ta upp dem, håll dem varma på ett fat under folie och häll sedan vatten eller buljong i pannan.
- Koka upp och vispa i crème frâiche, smaksätt med lite vinäger för en frisk och syrlig smak och blanda i hackad saltgurka. Smaksätt också med lite gurkspad och rör till sist i dillen. Lägg i köttbullarna och servera med kokt potatis.