Béchamelsås (grundrecept)

Béchamel är en grundsås. Detta recept ligger till grund för många andra såser och även som den är har den flera användningsområden. Justera konsistensen för olika användningsområden genom att ändra mängden mjöl.

En enkel sats (ca 5 dl) är lagom till 4 portioner stuvade grönsaker. En dubbel sats är lagom till en lasagne på 4-6 portioner.

Ingredienser (ca 5 dl):

  • 5 dl mjölk (3 %)
  • 50 g smör
  • 3 msk vetemjöl (normaltjock sås; upp till dubbla mängden mjöl för gratäng och liknande)
  • ½ tsk salt
  • 1 krm svart- eller vitpeppar (kockar använder vitpeppar för att det inte ska bli svarta prickar i såsen)
  • Ev. ca 1/2 krm riven muskot (ingår typiskt i en italiensk bechamel)

Gör så här:

  1. Värm mjölken. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölet och vispa ihop.
  2. Vispa ner den varma mjölken, lite i taget. Låt koka upp under omrörning. Viktigt att röra om ofta så att mjölken inte bränns.
  3. Låt såsen koka på låg värme i 5 minuter. Rör då och då så att den inte bränns. Smaka av med grädde, salt och peppar.