Söt och lite syrlig sås som passar till diverse desserter såsom panna cotta, glass osv.
Ingredienser:
- 250 g frysta bär (t.ex. hallon, jordgubbar, blåbär, björnbär)
- 50 gram strösocker
- 2 msk vatten
- Ev. 1 tsk potatismjöl
- Ev. vinäger
Gör så här:
- Ansa bären och dela större bär i mindre bitar (så att de kokas färdigt snabbare).
- Lägg i en kastrull. Tillsätt strösocker och vatten.
- Låt koka under omrörning medan bären avger sin saft och mjuknar. Det bör inta ta mer än 5 minuter.
- Mixa till en slät sås.
- Smaka av med mer socker (för att balansera syra) och ev. vinäger (för att balansera sötma).
- Ta från värmen och red ev. med potatismjöl utrört i kallt vatten. Ge ett hastigt uppkok.
- Servera varm eller sval beroende på dessert.