Mjuk kaka som kan göras med valfria bär, t.ex. vinbär, blåbär. Kan med fördel frysas in och tinas när det blir dags för fika! God såväl i rumstemperatur som varm.
Ingredienser:
- 4 ägg
- 4 dl socker
- 6 dl vetemjöl
- 2½ tsk bakpulver
- 100 g smör
- 2 dl mjölk
- 5 dl bär, färska eller upptinade
Gör så här:
- Blanda mjöl och bakpulver i en bunke.
- Vispa ihop ägg och socker till en tjock och pösig smet.
- Smält smör i en kastrull och häll sedan på mjölken.
- Häll mjölblandningen och den varma smörblandningen i äggvispet. Rör ihop alla ingredienserna till en smet.
- Häll smeten i en smord (och bröad) långpanna.
- Du kan lägga bakplåtspapper i den innan du smörjer så blir det lättare att hantera kakan om du fryser in den i flera lager.
- Fördela bären över.
- Grädda ca 25 minuter i 200C varm ugn.
- Låt kakan svalna av och skär den sedan i rutor.
- Serveras till kaffe eller som dessert med vaniljsås eller glass.