Ett lättlagat tillbehör som även kan stå på egna ben som en lätt måltid. Man kan mikra flera, gröpa ur innanmätet och mosa det till en sidorätt.
Bakad sötpotatis i mikrovågsugn
Mikrovågsugnsmetoden ger ett mycket bra resultat. Man kan mikra flera sötpotatisar samtidigt. Den enda nackdelen jämfört med ugnsmetoden är att sötpotatisskalet inte blir frasigt.
Ingredienser:
- Sötpotatis (beräkna 1 potatis per portion)
- Salt
- Ev. olja
- Ev. kanel
- (Man kan variera med en massa olika toppings, förslagsvis olika rester)
Gör så här:
- Skölj och torka av sötpotatisen. Picka hål i sötpotatisen runtom med en gaffel.
- Valfritt: lägg sötpotatisen på ett par rutor hushållspapper, pensla med lite olja runtom och strö kanel över. Gör ett paket runt sötpotatisen av hushållspappret.
- Lägg på ett fat och ställ i mikrovågsugn.
- Mikra i 5 minuter, vänd den upp och ner och mikra i ytterligare 5 minuter. Upprepa så många gånger det behövs.
- Prova om den är klar genom att stick den med en provsticka eller kniv. När den är mjuk till och med mitten är den klar.
- Hur lång tid det tar att tillaga sötpotatisen beror på storlek och antal.
- För servering:
- Vänta inte med att öppna sötpotatisen. Vätskan måste så snabbt som möjligt få ångas av för att inte förstöra konsistensen.
- Dela sötpotatisen längs med på mitten så att man får två lika stora halvor.
- Repa gärna innanmätet med gaffel för att fluffa till det.
- Salta, strö ev. lite kanel över samt lägg gärna på en klick smör ovanpå innanmätet. Man kan också strö över riven ost.
Bakad sötpotatis i vanlig ugn
Här beskrivs en metod där man först tillagar sötpotatisen i mikron och sedan avslutar tillagningen i ugnen.
Gör så här:
- Tillaga potatisen i mikrovågsugn tills den är mjuk rakt igenom (se ovan).
- Smörj potatisen med lite olja och salta runtom.
- Tillaga ca 10 minuter i ugn på ca 200C tills skalet har blivit mörkt och krispigt.
- Servera enligt ovan.