Bakad sötpotatis – tillagad i mikrovågsugn

Ett lättlagat tillbehör som även kan stå på egna ben som en lätt måltid. Man kan mikra flera, gröpa ur innanmätet och mosa det till en sidorätt.

Bakad sötpotatis i mikrovågsugn

Mikrovågsugnsmetoden ger ett mycket bra resultat. Man kan mikra flera sötpotatisar samtidigt. Den enda nackdelen jämfört med ugnsmetoden är att sötpotatisskalet inte blir frasigt.

Ingredienser:

  • Sötpotatis (beräkna 1 potatis per portion)
  • Salt
  • Ev. olja
  • Ev. kanel
  • (Man kan variera med en massa olika toppings, förslagsvis olika rester)

Gör så här:

  1. Skölj och torka av sötpotatisen. Picka hål i sötpotatisen runtom med en gaffel.
  2. Valfritt: lägg sötpotatisen på ett par rutor hushållspapper, pensla med lite olja runtom och strö kanel över. Gör ett paket runt sötpotatisen av hushållspappret.
  3. Lägg på ett fat och ställ i mikrovågsugn.
  4. Mikra i 5 minuter, vänd den upp och ner och mikra i ytterligare 5 minuter. Upprepa så många gånger det behövs.
  5. Prova om den är klar genom att stick den med en provsticka eller kniv. När den är mjuk till och med mitten är den klar.
    • Hur lång tid det tar att tillaga sötpotatisen beror på storlek och antal.
  6. För servering:
    1. Vänta inte med att öppna sötpotatisen. Vätskan måste så snabbt som möjligt få ångas av för att inte förstöra konsistensen.
    2. Dela sötpotatisen längs med på mitten så att man får två lika stora halvor.
    3. Repa gärna innanmätet med gaffel för att fluffa till det.
    4. Salta, strö ev. lite kanel över samt lägg gärna på en klick smör ovanpå innanmätet. Man kan också strö över riven ost.

Bakad sötpotatis i vanlig ugn

Här beskrivs en metod där man först tillagar sötpotatisen i mikron och sedan avslutar tillagningen i ugnen.

Gör så här:

  1. Tillaga potatisen i mikrovågsugn tills den är mjuk rakt igenom (se ovan).
  2. Smörj potatisen med lite olja och salta runtom.
  3. Tillaga ca 10 minuter i ugn på ca 200C tills skalet har blivit mörkt och krispigt.
  4. Servera enligt ovan.