Ett snabblagat men festligt tillbehör eller på egen hand med goda toppings en lätt måltid. Man kan enkelt tillaga 4 bakpotatisar i mikrovågsugn samtidigt. Ska man bjuda fler på bakpotatis kan man halvera dem så att varje gäst får varsin halva, men då måste man ha något mer tillbehör också.
Bakad potatis i mikrovågsugn
Mikrovågsugnsmetoden ger ett mycket bra resultat. Man kan mikra flera potatisar samtidigt. Den enda nackdelen jämfört med ugnsmetoden är att potatisskalet inte blir frasigt.
Ingredienser:
- Bakpotatis (beräkna 1 potatis per portion)
- Salt
- Ev. smör
- Ev. riven ost
- (Man kan variera med en massa olika toppings, förslagsvis olika rester)
Gör så här:
- Skölj och torka av potatisen. Picka hål i potatisen runtom med en gaffel.
- Lägg på ett fat och ställ i mikrovågsugn.
- Mikra i ca 5 minuter, vänd upp och ner och mikra 5 minuter till. Upprepa så många gånger det behövs.
- Prova om den är klar genom att stick den med en provsticka eller kniv. När den är mjuk till och med mitten är den klar.
- Hur lång tid det tar att tillaga potatisen beror på potatissort, storlek och antal.
- För servering:
- Vänta inte med att öppna potatisen. Vätskan måste så snabbt som möjligt få ångas av för att inte förstöra konsistensen.
- Dela potatisen längs med på mitten så att man får två lika stora halvor. Alternativt skär ett kors eller liknande mönster i skalet på ovansidan och sedan tryck från sidorna för att öppna potatisen som en skål. Sedan kan man gröpa lite i potatisens innanmäte så att det får en större volym i öppningen.
- Salta samt lägg gärna på en klick smör ovanpå innanmätet. Man kan också strö över riven ost.
Bakad potatis i vanlig ugn
Här beskrivs en metod där man först tillagar potatisen i mikron och sedan avslutar tillagningen i ugnen.
Gör så här:
- Tillaga potatisen i mikrovågsugn tills den är mjuk rakt igenom (se ovan).
- Smörj potatisen med lite olja och salta runtom.
- Tillaga ca 10 minuter i ugn på ca 200C tills skalet har blivit mörkt och krispigt.
- Servera enligt ovan.