Ett gott och enkelt tillbehör, ett lätt mål på egen hand, eller en bas i gryta, soppa eller sås.
Ugnsbakad hel gul lök
Instruktioner:
- Gul lök
- Salt
- Smör
Gör så här:
- Ställ lökar med skal och allt på en ugnsplåt eller galler.
- Baka i ugn, t.ex. 200°C i ca 40 minuter.
- Ta ut löken från ugnen. Skär av bottenänden och kläm ut innanmätet ur skalet.
- Lägg innanmätet av en portion lök på fatet det ska serveras på. Skär upp löken lite, salta lätt och lägg på en bit smör som får smälta på löken.
- Serveras varm.
Ugnsbakad lök på plåt
Ingredienser (4 portioner)
- 800 g blandad lök, t.ex. gul lök, röd lök, purjolök
- 3 msk olivolja
- 1 tsk salt
Gör så här:
- Skala och halvera eller klyfta löken beroende på storlek.
- Lägg på en plåt och blanda med olja och salt.
- Baka i mitten av ugnen ca 30 minuter.