Ugnsbakad lök (flera varianter)

Ett gott och enkelt tillbehör, ett lätt mål på egen hand, eller en bas i gryta, soppa eller sås.

Ugnsbakad hel gul lök

Instruktioner:

  • Gul lök
  • Salt
  • Smör

Gör så här:

  1. Ställ lökar med skal och allt på en ugnsplåt eller galler.
  2. Baka i ugn, t.ex. 200°C i ca 40 minuter.
  3. Ta ut löken från ugnen. Skär av bottenänden och kläm ut innanmätet ur skalet.
  4. Lägg innanmätet av en portion lök på fatet det ska serveras på. Skär upp löken lite, salta lätt och lägg på en bit smör som får smälta på löken.
  5. Serveras varm.

Ugnsbakad lök på plåt

Ingredienser (4 portioner)

  • 800 g blandad lök, t.ex. gul lök, röd lök, purjolök
  • 3 msk olivolja
  • 1 tsk salt

Gör så här:

  1. Skala och halvera eller klyfta löken beroende på storlek.
  2. Lägg på en plåt och blanda med olja och salt.
  3. Baka i mitten av ugnen ca 30 minuter.