Servera ärtsoppa med senap och knäckebröd. Öl eller mjölk är gott att dricka till. Punsch är klassiskt.
Ingredienser (6-8 portioner):
- 500 g (ca 6 dl) gula ärter (hela med skal), torkade
- Alternativt kan man använda samma vikt torkade, skalade och delade gula ärter (eng. split peas). Dem slipper man blötlägga, skumma
- 1½ l vatten (använd 2 l vatten om du använder delade ärter)
- Fläskkött i bit: minst 400-500 g färskt/rimmat sidfläsk eller fläskbog, eller färskt/rimmat mindre fläsklägg med eller utan ben.
- Använd fläsk med svål helst, gärna också med ben för extra mycket smak.
- Om en del av köttet du ska använda trots allt är skivat fläsk/bacon, skär då detta i små bitar och förstek det innan du lägger det i soppan på slutet.
- 2 gula lökar, klyftade eller hackade
- 1 morot, hel (kan uteslutas)
- 1 stjälkselleri (kan uteslutas)
- 3 nejlikor (kan uteslutas)
- 3 lagerblad (kan uteslutas)
- 2 tsk timjan eller mejram, torkad (eller hälften av varje)
- Salt
Gör så här:
- Lägg ärtorna i blöt över natten övertäckta i en stor kastrull eller skål. Plocka bort tomma ärtskal och ev. dåliga ärtor som du ser. Man vill få bort så mycket ärtskal som möjligt då de är svårsmälta (man fiser!).
- Om man använder delade ärter behöver de inte blötläggas, bara sköljas och sedan rensas lite. Eftersom de är skalade slipper man fisa också.
- Häll av och lägg i en stor kastrull, tillsätt vatten och koka upp. Skumma av, t.ex. med en hålslev. Mest skum kommer i början när soppan precis har börjat koka.
- Delade ärter skummar nästan inte alls.
- Klyfta eller hacka lök. Skala och ansa en morot. Sätt fast nejlikorna i sellerin (lättast) eller i moroten (gör små hål i moroten först med t.ex. en provsticka).
- Lägg ner köttet, lök, morot med nejlikor samt lagerbladen i den kokande soppan. Vänta med att tillsätta timjan och mejram. Salta inte förrän på slutet, särskilt om du använder rimmat fläsk.
- Koka ärtsoppan under lock i 1,5 timmar på medelvärme – rör om då och då.
- Ta upp köttet när det är genomkokt och mört. Tjocknar soppan inte så koka på låg värme med lock, men ta först ur kött, morot och selleri som annars kommer koka sönder. Rör då och då. Blir ärtsoppan för tjock tillsätter du lite mer vatten.
- Försök ta upp så mycket ärtskal som möjligt. Ett knep är att röra med en ballongvisp genom soppan och därigenom fånga upp skal på den som sen kan lyftas upp och skakas av.
- Ta bort svål och skär köttet i tärningar. Om du ska använda skivat bacon eller stekfläsk, dela först i små bitar och stek på lite innan de läggs i soppan tillsammans med fläsktärningarna. Moroten kan slängas eller skäras i mindre bitar och läggas ner i soppan igen. Lägg också ned resten av kryddorna.
- Alternativt kan köttet skivas och serveras vid sidan av soppan.
- Rör om och koka en stund till, minst 10 minuter och upp till ca 30 minuter. Smaka av med salt under tiden.