Ketchup som är ett gott tillbehör till massor, t.ex. pasta, potatismos, pommes frites, kött, korv och grillat. Med chili i ketchupen blir det som den måttligt heta ”ketchupchilisåsen” som man kan köpa i butiken. För het chilisås, se separat recept här.
Tomatketchup
Ingredienser (Ger drygt 1 liter ketchup):
- 1 sats tomatsås, grundrecept (se separat recept här)
- Ca 1 dl socker
- Ca 1 dl vinäger
- 1 tsk mejram, torkad
- 1 tsk timjan, torkad
- 1 krm svartpeppar (prova gärna annan peppar, t.ex. kryddpeppar, grönpeppar)
- Ev. 1 stjälk selleri, sköljd, skalad och hackad
- Ev. 1 gul lök, hackad
- Ev. chili/chilipulver/chiliflakes osv. (välj sort och mängd efter önskad hetta) – då blir det som en ”ketchupchilisås”
- Ev. andra/flera kryddor (framförallt för mustigare smak)
Gör så här:
- Hetta upp olivolja i en kastrull på medelhög värme. Tillsätt tomatpuré, ev. lök och ev. chili och fräs en stund.
- Tillsätt vitlöksklyftorna samt lagerbladen. Fräs i ca 1 min på medelvärme.
- Tillsätt övriga ingredienser och låt sjuda upp till ca 1 timme.
- Smaka av. Mixa till önskad konsistens.