Äppelkaka i långpanna

Enkel och god äppelkaka. Kan med fördel frysas in och tinas när det blir dags för fika! God såväl i rumstemperatur som varm.

Ingredienser:

  • 2 st ägg
  • 3 dl socker (samt socker att strö över)
  • 3 dl mjölk
  • 6 dl vetemjöl
  • 4 tsk bakpulver
  • Kanel
  • Smör
  • 4-8 äpplen (beroende på storlek)

Gör så här:

  1. Blanda mjöl och bakpulver i en bunke.
  2. Vispa ihop ägg och socker till en tjock och pösig smet.
  3. Häll mjölblandningen i äggvispet. Tillsätt mjölk. Rör ihop alla ingredienserna till en smet.
  4. Skala och klyfta äpplena ganska tunt.
  5. Häll smeten i en smord (och bröad) långpanna.
    1. Du kan lägga bakplåtspapper i den innan du smörjer så blir det lättare att hantera kakan om du fryser in den i flera lager.
  6. Sprid ut äppelbitarna ovanpå kakan och tryck till dem lite.
  7. Strö lite kanel och socker över kakan efter behag.
  8. Grädda ca 25 minuter i 200C varm ugn.
  9. Låt kakan svalna av och skär den sedan i rutor.
  10. Serveras till kaffe eller som dessert med vaniljsås eller glass.