Ingredienser (30 bullar eller 2 limpor):
- 5 dl vatten
- 50g jäst
- 2 tsk salt
- 1/4 dl olja
- ½ dl sirap
- 1 msk mortlad fänkål och anis
- Ca 1 kg rågsikt
- 1 ägg till pensling
Gör så här:
- Lös upp jästen i fingervarmt vatten.
- Tillsätt salt, olja, sirap, kryddor och så pass mycket rågsikt så att du får en smidig deg.
- Knåda degen 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
- Knåda igenom degen med lite mer rågsikt om det behövs. Dela i ca 30 bitar och rulla till bullar, eller dela i två delar formas till limpor som du lägger i formar och naggar. Låt jäsa i 30 minuter.
- Pensla brödet med ägg. Grädda bullarna mitt i ugnen i 225 C ca 10 minuter, limporna i nedre delen av ugnen i 200 C i ca 40 minuter eller tills bröden får en temperatur på 98C.
- Låt svalna på galler.