Fryst cheesecake. Kan därmed förberedas lååångt i förväg och förvaras i frysen tills den skall serveras.
Ingredienser:
- 3 st ägg
- 1,5 dl strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 200 g färskost
- 3 dl vispgrädde
- 10 st digestivekex
- Ev. 1 st citron
Gör så här:
- Dela äggen. Lägg äggulorna i en lite större bunke och häll äggvitorna i en annan lite mindre bunke.
- Häll strösocker och vaniljsocker över äggulorna. Vispa till en ljus fin pösig smet för hand eller med elvisp.
- Tillsätt färskosten. Blanda ner den till en jämn smet för hand eller med elvisp på lägsta hastigheten.
- Vispa grädden i en egen bunke. Den ska vara lagom fast, som om den skulle serveras som tillbehör.
- Rör därefter ner den vispade grädden i smeten för hand eller med lägsta hastigheten på elvispen.
- Vispa äggvitorna till ett fast skum (med rena, torra, fettfria vispar) med elvisp. Skummet ska vara så fast att man kan vända upp och ner på bunken.
- Rör försiktigt med en sked eller slickepott ner de vispade äggvitorna.
- Om du vill ha citronsmak: blanda ner rivet citronskal och citronsaft i smeten.
- Krossa kexen. Man kan använd mortel, händerna, sked eller gaffel. Det kan underlätta om kexen läggs i en plastpåse innan de krossas.
- Lägg hälften av kaksmulorna jämnt fördelat på botten av en rund form med löstagbara kanter (springform).
- Häll smeten ovanpå och bred ut den jämnt. Strö resten av kaksmulorna ovanpå.
- Ställ in i frysen i minst 4 timmar.
- Vid servering: Tag ut cheesecaken 15-30 minuter i rumstemperatur före servering eller ställ den i kylen 1-1,5 timmar.
- Tag bort den löstagbara kanten efter att formen stått framme i rumstemperatur eller i kylen. Om du försöker ta bort kanterna för tidigt efter att cheesecaken har tagits fram kan delar av den sittas fast i kanterna på formen och slitas loss.