Allt-i-samma-rätt med kyckling, banan och jordnötter. Den klassiska maträtten publicerades första gången i Allt om Mat 1976. Upphovsmannen hette Jacobsson och arbetade till vardags med flygspedition, därav namnet.
Ingredienser (4 portioner):
- 1 kyckling, färdiggrillad
- Alternativt 450 g kycklingfilé som bryns i stekpanna och kryddas med salt och peppar.
- ½ tsk italiensk salladskrydda (se recept här)
- 2 st bananer
- 2 dl vispgrädde
- Det skadar inte om man tillsätter 1 dl extra.
- 1 dl chilisås (av ketchuptyp)
- 140 g bacon
- 0,5 dl jordnötter (rostade, salta)
- Det skadar inte om man tillsätter dubbelt så mycket.
Gör så här:
- Sätt ugnen på 225°C. Bena ur kycklingarna och lägg köttet i en smord ugnssäker form. Strö över salladskryddan.
- Skala bananerna. Skär dem först på tvären, sedan på längden så att det blir fyra bitar av varje. Lägg bananbitarna ovanpå kycklingen.
- Vispa grädden och blanda med chilisås. Bred gräddblandningen över kyckling och banan.
- Gratinera mitt i ugnen 15-20 min, beroende på bl a hur tjock gratängen är.
- Skär bacon i småbitar och stek det knaprigt i en stekpanna. Låt rinna av på hushållspapper.
- Strö bacon och jordnötter över den färdiggratinerade kycklingen.
- Servera med ris och sallad.
Varianter:
- Flygande Jacob utan banan – för dem som inte tycker om banan; uteslut bara bananen.
- Flygande Jakob med curry – krydda bara med lite curry på rätten.
- Flygande Jakob med kassler eller annat mört kött – byt ut kycklingen mot valfritt mört kött.