Köttfärs- och potatisgratäng

Ingredienser:

  • 1 sats köttfärssås (baserad på ca 450 g nötfärs och ca 400 g krossade tomater)
  • 900 g potatis
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 1/2 dl riven ost, gärna lagrad

Gör så här:

  1. Gör en sats köttfärssås. Det går bra att följa valfritt recept, viktigast är att volymen blir ungefär som den blir med ovan angivna volymer. Man kan ju t.ex. använda köttfärssås som har blivit över. Smaka av köttfärssåsen och se till att den är smakrik då smaken kommer att spädas av potatisen.
  2. Skala och skiva potatisen.
  3. Smöra en eldfast form. Varva köttfärsås och potatis i formen, avsluta med ett lager potatis.
  4. Blanda grädde och ost. Om köttfärssåsen är mild kan man krydda grädden med förslagsvis salt, svartpeppar och ev. muskot.
  5. Häll gräddblandningen över gratängen. Peta med en gaffel så att det rinner ner mellan lagren.
  6. Gratinera mitt i ugnen 45-50 min på 225C tills gratängen har fått fin färg ovanpå. Känn med en provsticka att potatisen är mjuk.