Varma kaffedrinkar serveras gärna i glas försedda med öron att hålla i. Alternativt kan de serveras i glas på fot. Poängen är förstås att man inte ska bränna sig på glaset som blir varmt av kaffet. Glasen måste också klara av höga temperaturer och värmeväxlingar. I brist på annat går det även bra med en stor kaffekopp. Värm gärna glaset/koppen innan med lite hett vatten. Grädde och kaffe kan förberedas och förvaras i kyl respektive termos, t.ex. om du ska servera till många.
Irish coffee (grundrecept)
Den vanligaste och mest klassiska varma kaffedrinken.
Ingredienser:
- 2 tsk farinsocker eller mörkt socker som rörsocker eller muscovadosocker
- 4-6 cl whisky (orökig), förslagsvis Irländsk
- 1,5-2 dl kaffe (gärna starkt)
- 3 msk löst vispad grädde
- Garnering – alternativ:
- 1 krm kaffepulver (strö över)
- 1 krm kakao (sikta över)
- 1/2 tsk farinsocker/råsocker (strö över)
- 1/2 tsk chokladströssel
- Lite finriven mörk choklad
Gör så här:
- Brygg starkt kaffe och vispa under tiden grädden lätt.
- Blanda socker och whisky i ett lämpligt glas (se ovan).
- Fyll på med varmt kaffe.
- Skeda försiktigt över den lättvispade grädden så att den bildar ett lock.
- Valfritt: garnera enligt ovan.
Kaffe Karlsson
Görs på samma sätt som Irish coffee, men med 2 cl kakao- kaffe- eller gräddlikör och 2 cl apelsinlikör istället för whisky.
Jamaicanskt kaffe
Görs på samma sätt som Irish coffee, men med 4 cl rom istället för whisky.
Kubanskt kaffe
örs på samma sätt som Irish coffee, men med 3 cl mörk rom och 1 cl chokladlikör istället för whisky.