Ingredienser (4-6 portioner):
- 400 g majs (kokt, konserverad eller tinad), avrunnen
- 2 ägg
- 1 rödlök
- 120 g vetemjöl
- ½ tsk bakpulver
- 1 tsk vitlökspulver
- 3 msk citronsaft
- 1½ tsk salt
- ½ tsk svartpeppar
- Ev. ytterligare kryddor (t.ex. torkade kryddor som koriander, spiskummin, cayennepeppar, lökpulver, rökt paprika, torkad persilja, eller färska örter som dill eller salladslök)
Gör så här:
- Lägg alla övriga ingredienser i en matberedare, dock bara hälften av majsen. Mixa den här blandningen i cirka 30 sekunder eller tills den bildar en smet med en del klumpar, dvs. inte helt slät.
- Blanda nu i den omixade majsen i smeten. Det är viktigt att inte mixa all majs för att biffarna ska få rätt textur. (Om man föredrar en helt slät smet kan man förstås mixa all majs, men det rekommenderas inte.)
- Hetta upp olja i en stekpanna på medelhög värme. Oljan ska gott och väl täcka botten för att få ett bra resultat med frasiga plättar.
- Klicka ner valfri mängd smet för varje biff i den heta oljan, förslagsvis knappt 1/2-1 dl. Platta försiktigt till biffarna med en stekspade.
- Stek i ca 3 minuter per sida tills båda sidorna är gyllenbruna och tillagade rakt igenom.