Spätzle – sydtysk och centraleuropeisk pasta

Spätzle är en sorts pasta som är särskilt förknippad med den tyska regionen Schwaben, men den finns också i identiska och snarlika former i hela Centraleuropa. Traditionen att göra spätzle i Schwaben kan spåras tillbaka till 1700-talet.

Spätzle är diminutivformen av Spatz på schwabisk dialekt. Spatz betyder ”sparv” och spätzle betyder därmed ”liten sparv”. De kallas också Knöpfle, en tysk diminutivform av Knopf som betyder ”knapp”. I Schweiz kallas de för Spätzli eller Chnöpfli, på ungerska Nokedli, Csipetke eller Galuska, på slovakiska Halušky, på slovenska Vaseršpacli eller vodni žličniki och på Ladin Fierfuli.

Grundrecept

Ingredienser (6-8 portioner):

  • 500 g vetemjöl
  • 5-6 ägg
  • Ca 100-200 ml vatten
  • 1 tsk salt
  • Ev. 50 g smör eller 1 msk neutral matolja

Gör så här:

  1. Häll mjölet i en bunke. Gör en fördjupning i mitten av mjölet där äggen knäcks. Tillsätt även ev. smör eller olja i fördjupningen.
  2. Tillsätt endast hälften av vattnet. Rör om med en slev eller med degkrokarna på en elvisp. Rör om tills degen blir smidig.
  3. Fortsätt vispa eller knåda degen tills den kan lyftas med sleven.
  4. Koka upp rikligt med vatten i en kastrull.
  5. Spätzle formas och läggs i vattnet genom någon av en rad metoder, t.ex.
    • Med skärbräda och skrapa:
      1. En träskärbräda med handtag blöts ned genom ett hastigt dopp i det kokande vattnet.
      2. En stor slev av degen läggs på den blöta ytan.
      3. Med en rak och trubbig kniv eller skrapa stryks degen ut till ett tunt lager.
      4. Degen kapas och puttas ned i vattnet genom en hastig rörelse som upprepas tills all deg har gått åt.
    • Med en spätzlesil och skrapa:
      1. Spola silen med kallt vatten och lägg den på kastrullen.
      2. Sleva upp en stor slev deg på silen och mata ner den i vattnet, genom hålen, genom att dra med skrapen över silen.
      3. Spola kallt vatten på silen igen innan nästa portion deg bearbetas.
    • Med en potatispress och skrapa:
      1. Blöt ned pressen genom ett hastigt dopp i det kokande vattnet.
      2. Sleva ned deg i pressen och pressa sedan degen rakt ned i det kokheta vattnet. Kapa degen vid önskad längd.
  6. Spätzle har kokat klart när de flyter upp till ytan. Smaka gärna för att kontrollera att de har rätt smak.
  7. Man kan välja att göra på olika sätt med kokta spätzle:
    • Kokta, ej stekta:
      1. Avlägsna från kastrullen med en hålslev och lägg på ett fat med hushållspapper för att torka något.
      2. Lägg i en skål och blanda ned smör och ev. kryddor, t.ex. peppar och muskot.
      3. Servera.
    • Stek, men bryn inte:
      1. Avlägsna från kastrullen med en hålslev och lägg direkt i en het stekpanna.
      2. Blanda ned smör och ev. kryddor, t.ex. peppar och muskot.
      3. Rör om och stek tills lagom mycket vätska har ångat bort.
      4. Servera.
    • Stek och bryn:
      1. Hetta upp en stekpanna med smör (låt smöret sluta fräsa).
      2. Lägg en mindre mängd spätzle i stekpannan för att bryna den.
      3. Rör om och krydda ev. med t.ex. svartpeppar och färsk persilja.
      4. Upprepa.
      5. Servera.
  8. Avlägsna från kastrullen med en hålslev.
  9. Doppa hastigt i ljummet vatten, låt droppa av och håll varma i en skål fram till servering.