Spätzle är en sorts pasta som är särskilt förknippad med den tyska regionen Schwaben, men den finns också i identiska och snarlika former i hela Centraleuropa. Traditionen att göra spätzle i Schwaben kan spåras tillbaka till 1700-talet.
Spätzle är diminutivformen av Spatz på schwabisk dialekt. Spatz betyder ”sparv” och spätzle betyder därmed ”liten sparv”. De kallas också Knöpfle, en tysk diminutivform av Knopf som betyder ”knapp”. I Schweiz kallas de för Spätzli eller Chnöpfli, på ungerska Nokedli, Csipetke eller Galuska, på slovakiska Halušky, på slovenska Vaseršpacli eller vodni žličniki och på Ladin Fierfuli.
Grundrecept
Ingredienser (6-8 portioner):
- 500 g vetemjöl
- 5-6 ägg
- Ca 100-200 ml vatten
- 1 tsk salt
- Ev. 50 g smör eller 1 msk neutral matolja
Gör så här:
- Häll mjölet i en bunke. Gör en fördjupning i mitten av mjölet där äggen knäcks. Tillsätt även ev. smör eller olja i fördjupningen.
- Tillsätt endast hälften av vattnet. Rör om med en slev eller med degkrokarna på en elvisp. Rör om tills degen blir smidig.
- Fortsätt vispa eller knåda degen tills den kan lyftas med sleven.
- Koka upp rikligt med vatten i en kastrull.
- Spätzle formas och läggs i vattnet genom någon av en rad metoder, t.ex.
- Med skärbräda och skrapa:
- En träskärbräda med handtag blöts ned genom ett hastigt dopp i det kokande vattnet.
- En stor slev av degen läggs på den blöta ytan.
- Med en rak och trubbig kniv eller skrapa stryks degen ut till ett tunt lager.
- Degen kapas och puttas ned i vattnet genom en hastig rörelse som upprepas tills all deg har gått åt.
- Med en spätzlesil och skrapa:
- Spola silen med kallt vatten och lägg den på kastrullen.
- Sleva upp en stor slev deg på silen och mata ner den i vattnet, genom hålen, genom att dra med skrapen över silen.
- Spola kallt vatten på silen igen innan nästa portion deg bearbetas.
- Med en potatispress och skrapa:
- Blöt ned pressen genom ett hastigt dopp i det kokande vattnet.
- Sleva ned deg i pressen och pressa sedan degen rakt ned i det kokheta vattnet. Kapa degen vid önskad längd.
- Med skärbräda och skrapa:
- Spätzle har kokat klart när de flyter upp till ytan. Smaka gärna för att kontrollera att de har rätt smak.
- Man kan välja att göra på olika sätt med kokta spätzle:
- Kokta, ej stekta:
- Avlägsna från kastrullen med en hålslev och lägg på ett fat med hushållspapper för att torka något.
- Lägg i en skål och blanda ned smör och ev. kryddor, t.ex. peppar och muskot.
- Servera.
- Stek, men bryn inte:
- Avlägsna från kastrullen med en hålslev och lägg direkt i en het stekpanna.
- Blanda ned smör och ev. kryddor, t.ex. peppar och muskot.
- Rör om och stek tills lagom mycket vätska har ångat bort.
- Servera.
- Stek och bryn:
- Hetta upp en stekpanna med smör (låt smöret sluta fräsa).
- Lägg en mindre mängd spätzle i stekpannan för att bryna den.
- Rör om och krydda ev. med t.ex. svartpeppar och färsk persilja.
- Upprepa.
- Servera.
- Kokta, ej stekta:
- Avlägsna från kastrullen med en hålslev.
- Doppa hastigt i ljummet vatten, låt droppa av och håll varma i en skål fram till servering.