Bakad potatis – tillagad i mikrovågsugn

Ett snabblagat men festligt tillbehör eller på egen hand med goda toppings en lätt måltid. Man kan enkelt tillaga 4 bakpotatisar i mikrovågsugn samtidigt. Ska man bjuda fler på bakpotatis kan man halvera dem så att varje gäst får varsin halva, men då måste man ha något mer tillbehör också.

Bakad potatis i mikrovågsugn

Mikrovågsugnsmetoden ger ett mycket bra resultat. Man kan mikra flera potatisar samtidigt. Den enda nackdelen jämfört med ugnsmetoden är att potatisskalet inte blir frasigt.

Ingredienser:

  • Bakpotatis (beräkna 1 potatis per portion)
  • Salt
  • Ev. smör
  • Ev. riven ost
  • (Man kan variera med en massa olika toppings, förslagsvis olika rester)

Gör så här:

  1. Skölj och torka av potatisen. Picka hål i potatisen runtom med en gaffel.
  2. Lägg på ett fat och ställ i mikrovågsugn.
  3. Mikra i ca 5 minuter, vänd upp och ner och mikra 5 minuter till. Upprepa så många gånger det behövs.
  4. Prova om den är klar genom att stick den med en provsticka eller kniv. När den är mjuk till och med mitten är den klar.
    • Hur lång tid det tar att tillaga potatisen beror på potatissort, storlek och antal.
  5. För servering:
    1. Vänta inte med att öppna potatisen. Vätskan måste så snabbt som möjligt få ångas av för att inte förstöra konsistensen.
    2. Dela potatisen längs med på mitten så att man får två lika stora halvor. Alternativt skär ett kors eller liknande mönster i skalet på ovansidan och sedan tryck från sidorna för att öppna potatisen som en skål. Sedan kan man gröpa lite i potatisens innanmäte så att det får en större volym i öppningen.
    3. Salta samt lägg gärna på en klick smör ovanpå innanmätet. Man kan också strö över riven ost.
Fyra bakpotatisar som har mikrats tillsammans i en ugnssäker form. Det tog nästan 20 minuter att få alla mjuka.

Bakad potatis i vanlig ugn

Här beskrivs en metod där man först tillagar potatisen i mikron och sedan avslutar tillagningen i ugnen.

Gör så här:

  1. Tillaga potatisen i mikrovågsugn tills den är mjuk rakt igenom (se ovan).
  2. Smörj potatisen med lite olja och salta runtom.
  3. Tillaga ca 10 minuter i ugn på ca 200C tills skalet har blivit mörkt och krispigt.
  4. Servera enligt ovan.