Asiatiskt inspirerad nudelsoppa som går snabbt att laga. Perfekt vardagsmat. Om man är riktigt lat behöver man inte ens göra någon buljong, utan man använder kryddblandningarna som redan finns i snabbnudelpaketen. Då behöver man bara tillsätta ev. korv/kött, grönsaker och ägg.
Ingredienser (4-6 portioner):
- Ca 200 g äggnudlar (alternativt 2 paket snabbnudlar med tillhörande kryddblandningar istället för nedanstående smaksättningar)
- 2 liter vatten
- 1-2 tsk chili flakes (eller hälften så mycket chilipulver), justera mängden efter önskad hetta
- 4 klyftor vitlök, skivade/finhackade (eller knappt 1 tsk vitlökspulver)
- 3 msk koncentrerad fond (eller 2 buljongtärningar)
- 2 tsk paprikapulver
- Ev. 3 korvar, slantade (stek gärna innan)
- Ev. 2-4 ägg, knäckta (råa) eller halverade (lätt hårdkokta)
- Ev. lite hackade/slantade grönsaker, typ morot, selleri, mjukstekt lök, sockerärtor. De flesta grönsakerna måste få kokas mjuka innan nudlarna tillsätts, en del andra behöver bara blancheras ca 1 minut i soppan mot slutet av koktiden.
- Ev. salt eller annan smaksättare (avsmakning, se nedan)
Gör så här:
- Koka upp vatten i en kastrull. Hacka vitlök, lägg i det kokande vattnet tillsammans med fond/buljong och kryddor. Smaka av med salt och peppar.
- Lägg i nudlarna och koka enligt tidsangivelsen på paketet. Tillsätt knäckta ägg i soppan i slutet av koktiden, var noga med att röra runt så att inte ägget klumpar alltför mycket. Alternativt tillsätt halverade ägg ovanpå soppan vid serveringen.
- Smaka av buljongen med salt, buljong, natriumglutamat, aromat, örtsalt eller soja.
- Stek ev. korv och tillsätt i soppan (det blir godast att försteka, men man kan lägga korven direkt i soppan). Annars dela överblivet kött/kyckling i små bitar och tillsätt.
- Klart att servera!