Här anges som grundrecept en variant som ligger mycket nära originalreceptet (från engelska puben ”Hungry Monk” 1971), men variationsförslagen är senare tillägg. Banoffee kan göras både som paj i typisk rund pajform och i rektangulär ugnsform med en annan ”pajbotten”.
Ingredienser (8-10 portioner):
- Pajskal (söt mördeg, ungefär som originalet; se recept här)
- Pajskal (enkelt alternativ, lämpligt om man gör pajen i långpanna):
- 1 paket digestivekex 400 g
- 175 g smör, smält
- 1,5 burkar karamelliserad mjölk (à knappt 400 g), alternativt framställ den själv från kondenserad mjölk enligt metoden här.
- Om du gör en större paj såsom en långpannevariant gör det utmärkt att använda 2 hela burkar.
- 5-6 fasta men mogna bananer, skalade och skivade
- 3 1/2 (eller 5 dl) dubbelgrädde (dvs. extra fet grädde; det går även bra med vispgrädde eller crème fraîche)
- Använd den större mängden till en större paj såsom en långpannevariant.
- 1 tsk snabbkaffe (kan uteslutas)
- 1 msk strösocker
- 1 tsk nymalet kaffe (till garnering)
- Alternativt kan man garnera med lite hackad eller riven choklad.
Gör så här:
- Pajskal (söt mördeg):
- Gör pajskalet enligt separat recept.
- Pajskal (enkelt):
- Krossa kexen till smulor, gärna i en matberedare. Blanda smulorna med smält smör.
- Tryck ut smulorna i en långpanna, 22 x 35 cm. Tryck upp en smulkant längs formens kant, ca 1 cm hög.
- Bred försiktigt kolan (den karamelliserade mjölken) över det gräddade pajskalet.
- Toppa med skalade och skivade bananer ovanpå kolan.
- Vispa grädde, socker och snabbkaffegranulat tills det blir tjockt och slätt. Bred ut detta ovanpå bananerna, upp till kanten.
- Extra snyggt blir det förstås om man spritsar ut grädden.
- Precis före servering, garnera med lite nymalet kaffe och några bananskivor.