Fattiga i Brasilien lever på bönor och ris, men i mer välbeställda hushåll är bönorna en av flera sidorätter. En mer avancerad variant är feijoada som serveras vid högtider. Svarta bönor kallas i Brasilien för feijões pretos.
Ingredienser (4 portioner):
- Svarta bönor (blötlägg och koka ½ kg torra bönor till receptet)
- 1 stor gul lök, hackad
- 2 msk persilja eller koriander, hackad
- Ev. 150 g bacon, i små skivor
- Ev. 200 g calabresa (en brasiliansk kryddig korv), skivad
- 2 vitlöksklyftor, pressade
- 2 tsk salt (efter smak) eller avstå salt om du ska använda buljong
- Ev. chili, hackad
- 3 lagerblad
- Vatten/buljong
Gör så här:
- Stek ev. bacon och korv i en stor stekpanna eller kastrull som ska kunna rymma alla ingredienser. När de har brynts, tillsätt löken och stek några minuter tills den är gyllenbrun.
- Tillsätt vitlök, lagerblad samt ev. chili och blanda.
- Tillsätt bönorna och salt och blanda väl. Koka upp och låt sjuda minst 25 minuter tills bönorna är mjuka. Rör om då och då. Tillsätt mer vätska vid behov.
- Tillsätt koriander/persilja. Blanda och smaka av.