Det här är ett grundrecept som kan varieras i stor utsträckning, t.ex. med flera grönsaker/svamp, kanske med tomatpuré som steks med löken innan mjöl och vätska tillsätts, med olika kryddor och andra smaksättare, eller med inlagda grönsaker som hackas/strimlas/skivas fint och tillsätts som smaksättare.
Ingredienser (4 portioner):
- Ca 600 g tillagad kyckling eller kött, t.ex. rester av fläskfilé, rostbiff eller oxfilé
- 4 portioner pasta (ofta passar penne bra)
- 1-2 gula lökar, strimlade eller finhackade
- 2 klyftor vitlök (valfritt), finhackad/pressad
- 1 msk vetemjöl
- 2 dl mjölk om rätten ska vara en gryta, eller 1 dl mjölk och 1 dl pastavatten om det ska vara en pastarätt
- 2 dl grädde
- 1 msk koncentrerad kycklingfond
- Torkade eller färska örter (valfritt)
- Grovmalen grönpeppar, rosépeppar, svartpeppar (valfritt)
- Smaksättare som soja, worcestershiresås osv. (valfritt)
- Salt och peppar
- Smör
Gör så här:
- Strimla köttet. Finhacka lök och vitlök.
- Stek löken genomskinlig i smör på låg medelvärme.
- Tillsätt vitlöken och rör om. Strö över mjölet och blanda.
- Häll ner grädde och mjölk under omrörning.
- Koka upp. Tillsätt ev. örter, valfria kryddor och smaksättare. Låt sjuda ca 2-3 minuter.
- Lägg ned köttet. Smaka av med salt och peppar. Ofta blir det även bättre med en nypa socker (eller motsvarande sötma från annan ingrediens) och en skvätt vinäger (eller motsvarande syra från annan ingrediens).
- Koka upp allt en gång så att köttet blir varmt. Ta bort från värmen.
- Rör ner en klick smör före servering, antingen som gryta till potatis eller ris, eller som pastarätt där pasta samt 1 dl pastavatten tillsätts i grytan och allt rörs om.