Keftedes är grekiska köttbullar antingen gjorda på nötfärs, blandfärs eller lammfärs. Bifteki kallas de när de är lite utplattade som pannbiffar.
Ingredienser (4 portioner):
- 500 g blandfärs, lammfärs eller nötfärs
- ½ gul lök, finhackad
- 2 vitlöksklyftor
- 1 ägg
- Kryddning
- 2 msk hacka mynta
- 1 msk hackad bladpersilja
- 1 tsk oregano eller timjan
- 1 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- Olivolja
Gör så här:
- Hacka löken fint och lägg i en skål.
- Pressa ner vitlöksklyftorna.
- Lägg ner färsen och tillsätt ägg, hackade örter, salt och peppar.
- Rör ihop till en jämn smet och forma köttbullar som du lägger på en avsköljd tallrik eller skärbräda.
- Stek köttbullarna runtom i olivolja i en stekpanna tills de har fått en fin gyllenbrun färg.